Arbeta som bilmekaniker

Allt fler väljer att söka sig till bilbranschen för att arbeta som bilmekaniker, något som är positivt eftersom det i motorbranschen råder stor brist på kvalificerad arbetskraft – i alla fall när man ser till dess efterfrågan.

Bilmekaniker header

Att ta på sig skyddsskor och ge sig in i bilverkstaden är drömmen för många elever på Edströmska gymnasiet i Västerås där totalt 188 elever studerar på fordons- och transportprogrammet. Och deras dröm kommer med största sannolikhet att gå i uppfyllelse om man ska tro Vestmanlands Läns Tidning som skriver om rapporten ”Tempen på motorbranschen”, som gjorts genom samarbete mellan Motorbranschens yrkesnämnd och Lackerarnas yrkesnämnd. Den visar bland annat att det idag finns ett stort behov av att nyanställa kompetenta ungdomar inom yrket vilket innebär att framtiden ser ljus ut för de elever som gett sig in på denna yrkesbana, vilken man kan få mer information om i Arbetsförmedlingens informationsvideo på Youtube.

Inte alla som får mekanikerjobb

Nog för att bilbranschen törstar efter kompetenta mekaniker är det inte alla som får jobb, och det är något som Dagens Nyheter skriver om. I tidningen berättar man nämligen om 22 åriga Malin som trots att ha sökt fler än 30 bilmekanikerjobb fortfarande inte fått napp även fast hon har sin examen. Hon var även den person under utbildningen som av lärarna förutspåddes vara först ut att få jobb med motiveringen att hon är duktig på att meka och att hon som kvinna på en mansdominerad arbetsmarknad skulle få ett försprång. Men så blev det alltså inte. Något att notera i sammanhanget är dock att denna artikel publicerades år 2009, alltså för närmare 7 år sedan och förhoppningsvis ser läget för kvinnliga bilmekaniker i branschen. Speciellt eftersom att nya siffror visar hur bilbranschen inom bara några år kommer att behöva fler än 5 000 personer i Sverige, och främst kommer denna rekrytering att ske i Västmanland – vilket är goda nyheter i alla fall för fordonseleverna i Västerås.