Tips om körkort

Dags att ta körkort? Kul! Men har du koll på hur du ska gå tillväga för att hitta enklast möjliga väg till körkortet – här är några tips.

Att ta körkort är för många en väg in i arbetslivet, men trots att allt fler ser fördelarna med att ta sig an utmaningen att få kortet är det samtidigt allt fler som kuggar på körkortet. Men hur kommer det sig? Anledningarna ar många, men den gemensamma nämnaren som många av experterna nämner när man gjort undersökningar och utfrågningar handlar till mångt och mycket om hur mycket man faktiskt övat och vilka baskunskaper man besitter innan man genomgår förarprovet. Så hur ska man då göra för att skaffa sig den rätta grunden för att lyckas ta kortet? Här är några sammanställda tips som bland annat Expressen delat med sig av:

  1. Gå i körskola, och välj rätt – det enklaste sättet att få sitt körkort är genom att faktiskt anmäla sig till en körskola för att få lärarledda lektioner och hjälp med teoridelen, men se till att välja en skola med gott rykte och rimliga priser, annars är chansen hög att du lämnar skolan besviken och utan körkort i slutänden.
  2. Övningskör ofta och regelbundet – att bara gå på lektioner på trafikskolan räcker inte, du måste få in körvanan så se till att skaffa dig en handledare du kan övningsköra med även på fritiden för att bli mer bekväm bakom ratten.
  3. Testa körsimulator – orolig för att köra direkt i trafiken? Se om körskolan erbjuder körning i simulator så kan du testa att köra i verkliga situationer fast i körsimulator och på så vis få en känsla för ur du ska eller bör bete dig ute i trafiken.
  4. Genomför uppkörningen i rätt bil – se till att köra upp i en bil du är bekväm att köra i redan, för i och med att olika bilar och märken har olika egenskaper är detta det bästa sättet att slippa onödiga stressmoment på eftersom du redan känner bilen du ska köra i.
  5. Glöm inte teorin – teoribiten av uppkörningen är något de flesta kuggar på eftersom de inte pluggat tillräckligt hårt, så glöm inte att varva körningen med teoripass och prova gärna att göra teoriprovet på nätet innan det väl är dags för då får du en bild av hur frågorna kan vara formulerade.