Dags att byta däck?

Förr eller senare kommer alla bilägare att råka ut för att ett däckbyte behöver göras. Vissa tänker på sommardäck till vinterdäck och tvärtom och det är inte någon större konst, tre blir det när nya däck måste köpas för att de gamla är utslitna. Så vad bör du tänka på när det blir dags?

Det finna många saker att tänka på när det är dags att byta däck, är det till exempel vintertid kan det vara bra att byta till dubbdäck men det finns fler däck än så att välja på. Så när det kommer till frågan ”friktions- eller dubbdäck” så blir det svårt att veta vad det rätta svaret är. De är bra på olika sätt och svaret på frågan är helt enkelt hur mycket och vart all körning sker. Det beror även en hel del på dig som förare.

Däck anpassade för vinterväglag

Om du känner dig osäker på vinterväglag så kan dubbade vinterdäck vara att föredra eftersom de ger förutsägbara egenskaper och ger en känsla av trygghet. De fungerar dessutom väldigt bra när det är is på asfalten. Nackdelar med dubbdäck är dock att ljudnivån är väldigt mycket högre och det är hårdare reglerat när du får köra med dem. Friktionsdäck är däremot väldigt bra i moddigt och snöigt väglag eftersom de är designade för att ”flytta bort” det lösa materialet ovanpå vägen. De är dessutom väldigt tystgående samtidigt som de går relativt lätt vilket ger en betydligt lägre bränslekostnad. En annan fördel är att de i princip kan köras året runt om du skulle vilja. Det är med andra ord ingen stress att byta innan ett visst datum utan du kan istället ta det när det passar dig och ditt schema.

Det har gjorts en studie som visar att förare med friktionsdäck tenderar att, omedvetet, köra försiktigare och planerar körningen bättre vad gäller filbyten och avstånd till bilarna framför och så vidare. Det syns dock även i den studien att dubbdäck kan verka säkrare än friktionsdäck. Förare med dubbdäck körde, omedvetet, i högre hastigheter med senare och gjorde hårdare inbromsningar. Generellt sett en betydligt mer aggressiv körstil. Detta visar att vilka däck du har på bilen faktiskt påverkar din körning i stort, inte enbart den känsla du har i kroppen.
Avslutningsvis går det att säga att mycket är upp till dig som förare, personligt tycke och smak. Det viktigaste är dock att du alltid är säker i trafiken!