Mätarställning

Att hålla koll på mätarställningen är viktigt när man köper en begagnad bil. Det går dock att manipulera mätarställningen, och detta är faktiskt helt lagligt. Därför är det viktigt att veta hur man kan upptäcka om så har skett.

Redan 2008 skrev tidningen Veckans Affärer om en bilverkstad i Skåne som erbjöd tjänsten att ändra mätarställningen. Många frågade sig hur detta kunde vara lagligt, men det visade sig att svaret på den frågan var enkelt: det finns inget lagkrav på att en bil ska ha en vägmätare.

Det är dock olagligt att vilseleda sina kunder, och bilhandlare har också blivit dömda för att ha manipulerat vägmätarna på begagnade bilar. I Sverige noteras mätarställningen varje gång bilen besiktigas, och därför kan man som köpare kontakta Bilprovningen om man misstänker att den bil man funderar på att köpa har fått sin vägmätare tillbakaskruvad.

Fem år senare gjorde P4 Kalmar ett reportage om att praktiken inte försvunnit. En person som intervjuades i reportaget arbetade med att justera mätarställningar, och angav flera skäl till att en kund kunde vilja få mätarställningen ändrad:

  • Kunden kan ha bytt ut någon komponent, och detta byte har påverkat mätarställningen.
  • Kunden har köpt en bil vars vägmätare tidigare har skruvats tillbaka.
  • Kunder som vill kunna få mer för sin bil, när de säljer den.

Det sistnämnda är olagligt, och kan utgöra en risk för nästa ägare av bilen. Som köpare av en bil med manipulerad mätarställning betalar man för mycket, men dessutom får man en bil med sämre trafiksäkerhet.

Undvik att bli lurad!

Det säkraste sättet att kontrollera att mätarställningen inte är manipulerad är att kolla upp den hos Bilprovningen. Det går dock inte att göra med importerade bilar. Då får man istället inspektera själva bilen.

  • Har däcken bytts ut? Om bilen enligt vägmätaren har gått mindre än 20 000 kilometer bör den ha originaldäcken kvar.
  • Vid oljebyte sätts ofta ett klistermärke, där även miltalet står, på insidan av motorhuven. Leta efter ett sådant klistermärke, och se vilket miltal som står där.