Klassiska bilar

Det finns många populära bilmodeller, som inte minst appellerar till motorintresserade. Och det är inte alltid de mest exklusiva, eller tekniskt avancerade, bilarna som är mest populära. Det kan lika gärna handla om en svensk trotjänare som om en amerikansk klassiker eller en banbrytande tysk.

Chevrolet Impala

Denna bilmodell har en alldeles speciell klang i öronen på de som intresserar sig för amerikanska bilar från 50-talet. Målet med bilmodellen, när den började tillverkas 1957, var ett den skulle bli en prestigemodell, men samtidigt i ett prisläge som gjorde den möjlig för medelamerikanen att äga.

Vad många inte vet är att denna bilmodell tillverkas än idag. Tillverkningen lades ned på 80-talet, återupptogs under några år på 90-talet, och 1999 kom Impalan tillbaka. När man talar om Impalan i Sverige talar man dock om de klassiska modellerna från 50-talet och 60-talet. Det är framför allt dessa som man kan hitta i Sverige, och som så ofta när det gäller bilmodeller som introducerades på 1950-talet blev modellen mindre och mindre för varje år, åtminstone under de första åren.

Chevrolet Impala

Porsche 924S

Att äga en Porsche är en dröm för många, men 924S är sällan den första modell som dyker upp i medvetandet. När den gjorde entré på marknaden, 1986, kallades den av många för en ”hemmafru-Porsche”, eftersom den var en av de billigaste modellerna i biltillverkarens sortiment.

Men det är en fantastisk bil, som så många andra 80-talsmodeller. Det är en av de sista av Porsches modeller som det går att meka med helt själv, på klassiskt vis. Trots detta uppvisar den många smarta lösningar, som man inte kunde se på andra bilar förrän tio år senare.

924S tillverkade bara under en tvåårsperiod, från 1986 till 1988, och är därför ganska sällsynt idag. På grund av sin speciella design är det också många som inte känner igen den som en Porsche, och andra tror att det är en 944, en modell som kom strax därefter.

Volvo 240

Volvo har en speciell plats i många svenskars hjärtan, även hos de som kör bilar av andra märken. En av Volvos mest sålda modeller genom tiderna är 240, som blev så populär att den tillverkades under betydligt längre tid än vad Volvo ursprungligen hade tänkt.

240:n lanserades 1974, och byggde till stor del på den föregående modellen 140, som den ersatte. 1982 började Volvo tillverka 700-serien, men eftersom 240 var så populär fortsatte den att tillverkas fram till 1993, alltså ett år efter att tillverkningen av 700-serien avslutats. De flesta har dock glömt bort modellerna i serien 260, som lanserades samtidigt som 240, men inte blev lika populär.

I serien ingick modellerna 242L och 242DL (2-dörrars sedan), 244DL och 244GL (4-dörrars sedan), och 245L och 245DL (5-dörrars kombi).

Ford Capri Mk I

Det har genom motorhistorien funnits flera bilmodeller som döpts till Capri. Men den mest kända är troligen Ford Capri. Den är inte Fords mest kända fastback, det är utan tvekan Mustangen, men Capri har blivit något av en kultbil.

Faktum var att Capri togs fram just för att man ville skapa en europeisk variant av Ford Mustangen. Bilen skulle vara möjlig att köpa för en bred grupp av konsumenter, och därför fanns den att få med många olika motorvarianten. Tillverkningen skedde i England, Belgien och Tyskland.