Dubbdäck endast vid halka?

Något som är oerhört viktigt för att en bil ska vara trafiksäker är däcken. I Sverige där väglaget varierar, behövs olika typer av däck. Det har gjort varianter på däck som ska passa året runt och snart kan ännu ett sådant exempel bli verklighet.

4678140-dubbdack

Snart kan det bli möjligt att köpa däck som endast har dubbar vid halka, skriver Sveriges Radio. Det är en västeråsare som har sökt patent på uppfinningen. Dubbarna i däcken ska automatiskt fällas ut när det är is och fällas in i däcket igen när det inte är halt längre. Det var för sju år sedan som han kom på idén som han hoppas kommer bli lika självklar som airbagen i framtiden. I dessa däck ska sensorer känna av omständigheterna runtomkring – minusgrader, snö och det underlag som bilen åker på. Tempererat vax ska sedan trycka ut dubben när den behövs. Uppfinnaren är övertygad om att dessa däck kan bli verklighet och han påpekar att alla individuella delar för att bygga däcken redan finns på markanden.

Året runt-däck inte bra

Innan den här smarta uppfinningen kommer ut på marknaden måste vi bilägare dock fortsätta byta från sommar- till vinterdäck. Turligt nog finns billiga däck att köpa på till exempel www.dack365.se/. Det finns dock så kallade ”året runt-däck” som marknadsförs med att de fungerar lika bra på sommaren som på vinter, plus att bilisten slipper byta däck. Men enligt däckexperter är de inte alls lika bra året runt. Däcken presterar sämre på sommaren än vanliga däck och de är helt odugliga på vintern, skriver Svenska Dagbladet.

Däckbyte kan vara farligt

Ska man ha säkra däck gäller alltså speciella sommar- och vinterdäck tills vidare. Dessa måste ju bytas i alla fall en gång om året och det är viktigt att man vet vad man gör när man byter däck. Det var inte så länge sedan som Göteborgs-Posten rapporterade om en man som omkommit i samband med däckbyte. Han hade pallat upp fordonet som sedan välte och mannen klämdes fast mot en stolpe.