Truck show är lastbilarnas festival

För alla intresserade är festivalen för lastbilar en av årets största händelser. Fordon från olika länder samlas tillsammans på samma plats och lockar entusiaster. Där möts människor med samma intresse som delar erfarenheter och kunskaper med varandra.

För entusiaster är en truck show årets stora händelse. Många som kör truck på jobbet är särskilt intresserade av de olika modeller som körs eller ställts att vila. Även andra intresserade är välkomna att besöka festivalen för att titta på fordon av olika modeller och ta del av tivoli och andra nöjen. Festivalerna har anordnats under flera år och i början deltog ett fåtal lastbilar. Nu är det ett återkommande event som växer för varje år med internationella utställare och tusentals besökare.

Det här händer på en truck show

Runt om i Europa körs olika märken och modeller av lastbilar och andra fordon för yrkeskörning. Träffen är tänkt att samla dem på ett gemensamt event där de ställs ut för besökare vid ett gemensamt tillfälle. Truck shows anordnas på flera platser i landet. Variationen av modeller och nationaliteter visar upp det breda utbudet som finns. Vid den första träffen i Göteborg 2019 var den äldsta bilen från tidigt 70-tal. Sommaren 2018 anordnade Skaraborg en truckshow med 184 bilar som fick tusentals besökare, men då ingick även andra fordon för yrkestrafik, bland annat en brandbil från 1947. Även märken som Volvo deltar i utställningen. Bilar som allmänheten ofta ser på avstånd kan besökas på nära håll och ägarna kan visa upp arbetet som ligger bakom varje bil.

Trots pandemi kunde utställningen fortsätta

Under pandemin riskerade festivalen att ställas in, men då den räknas som en mässa gick det ändå att anordna mindre träffar runt om i landet. I Göteborg kunde festivalen 2021 hållas utan restriktioner, men 2020 arrangerades mindre evenemang som endast kunde ta emot ca 50 besökare. Intresset växer varje år och antalet utställare blir också fler. Även för barnen är det en fantastisk upplevelse att få se de stora bilarna på nära håll. På festivalkvällen bjuds besökarna ofta på en ljusshow som skapas av lastbilarnas egna ljus.