Tips när du ska välja bilmekaniker

När bilen ska lämnas in på reparation och service kan det ibland vara svårt att veta vilken bilverkstad och mekaniker man ska välja. Här kommer lite tips om hur du ska gå tillväga för att få den bilmekaniker som passar dig och dina behov bäst.

I Sverige finns ett flertal olika bilverkstäder. De kan vara små eller stora, märkesverkstäder eller en mekaniker som servar och reparerar alla bilar. Vad är viktigt att tänka på när man ska välja vilket ställe som ska få ge bilen den rätta vården? Det ska vi presentera här i artikeln.

Att tänka på när du väljer bilmekaniker

För det första bör du kontrollera om bilverkstaden och mekanikern verkligen är seriös. Kontrollera om firman är ackrediterad och fråga runt lite i trakten. När man arbetar som bilmekaniker måste man också kunna bemöta bilägaren på ett bra sätt. Aftonbladet listar en rad olika bilverkstäder, ett bra tips är att besöka någon av dem om du har möjlighet och känn av stämningen. Blir du bemött på ett bra sätt? Det är också viktigt att kontrollera om mekanikern har ett företag eller om alla reparationer sker svart. Det kan då vara svårt att få någon garanti på arbetet och om bilen kort efter en service eller reparation går sönder är det inte säkert att försäkring och garanti finns. När du ska välja en mekaniker kan det också vara bra att be om offerter på flera ställen. Priserna kan skilja sig rejält mellan små verkstäder och större märkesverkstäder. Ibland används precis samma delar och det är endast personalen som tar ut en högre timpenning eller liknande för att utföra precis samma arbete.

Innan man lämnar in bilen kan det också vara klokt att undersöka om det finns en lånebil eller liknande man kan använda under tiden den egna bilen är inlämnad. Om större service eller reparation gjorts är det också viktigt att kontrollera att man får kvitto på utfört arbete, vilka delar som är bytta och att bilens servicebok också fylls i korrekt. Om bilverkstaden inte vill ge kvitto eller liknande bör man anlita någon annan eftersom att kvittot är en form av garanti på att arbetet faktiskt är gjort.

Vad är då det viktigaste?

  • Kontrollera att mekanikern och bilverkstaden är seriös
  • Jämför olika priser
  • Kontrollera att serviceboken fylls i korrekt